Vissza a hírekhez

Virágos balkonok, virágos kertek

Virágos balkonok, virágos kertek

2020-06-05 10:52

Virágos Magyarország verseny a lakosság részére
 
A lakosságnak szóló virágosítási pályázat célja, hogy jó minőségű fotókon keresztül mutassa meg, hogy milyen dísznövényeket, egynyári- és évelő virágokat, fűszernövényeket, dézsás növényeket ültettek közvetlen környezetükben az emberek, milyen növényekkel szépítik balkonjaikat, erkélyeiket, kertjeiket.
A pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség (Továbbiakban: Szervező) kezdeményezi, a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny (Továbbiakban: VMO) értékelőbizottsági tagjaival, valamint a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével együttműködve.
 
Pályázati feltételek
A pályaműveket – kizárólag online regisztrációt követően – elektronikus úton lehet feltölteni a palyazat.viragosmagyarorszag.hu oldalra. Pályázni 2020. május 15. napján, vagy azt követően készült, a dísznövényeket, fűszernövényeket, zöldségeket, gyümölcstermő növényeket kiemelő, a kerti kompozíciót is bemutató balkonkerti/előkerti fotókkal és egy maximum 400 karakteres leírással lehet 2 kategóriában:
  • Legvirágosabb balkon
  • Legvirágosabb előkert*
Csak saját, a pályázó által készített alkotás nevezhető. A pályázót terheli annak felelőssége, hogy a fotókon esetlegesen szereplő személyek hozzájárulásukat adták a felvétel elkészítéséhez és felhasználásához. Egy pályázó maximum 6 fotót küldhet be, a két kategóriában egyenként 3-3 darabot. Manipulált képek nem indulhatnak a pályázaton, de nem számít manipulációnak a szokásos fotográfiai korrekció (színek, tónusok, fényerő beállítása). A képek egyenként 1-6 MB méretűek lehetnek, JPG formátumban. Kérünk minden pályázót, hogy lehetőség szerint a fotók között legyen olyan, amely a teljes növénykompozíciót, tehát a teljes előkertet vagy erkélyt/balkont ábrázolja, valamint olyan is, amely annak részleteit mutatja meg. A pályázat lezárása után az internetes közönségszavazásra bocsátott, illetve a nyertes fotókra vonatkozó felhasználási jogokat a pályázók a Magyar Turisztikai Ügynökségre ruházzák annak érdekében, hogy ezen fotók a nagyközönség számára is bemutatásra kerülhessenek, a pályázó nevének feltüntetésével.
 
A pályázatok értékelése
A pályaműveket 6 tagú szakmai zsűri bírálja el. A zsűri a nyertes pályaműveket többségi szavazással választja ki a formai és tartalmi előírásoknak megfelelő pályaművek közül. A legjobbnak ítélt alkotásokból mindkét kategóriában 3-3 közönségdíj is kiosztásra kerül. Az eredményeket a palyazat.viragosmagyarorszag.hu, és a viragosmagyarorszag.hu oldalakon, valamint a https://www.facebook.com/viragosmagyarorszag/ oldalon tesszük közzé. A zsűri döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye. 
 
A bírálat során vizsgált szempontok: kertépítészeti kompozíció; korszerű növényalkalmazás, utcaképet javító érték, hazai nemesítésű egynyári fajták alkalmazása, kertészeti hagyományok ápolása, haszonnövények (fűszernövények, gyümölcstermő növények, zöldségnövények) korszerű alkalmazása, fenntarthatóság: anyagok újrahasznosítása, vegyes egynyári és évelő kiültetések, madárbarát kialakítás, esővízgyűjtés és hasznosítás, kreatív ötletek, egyedi megoldások.
 
 Díjazás
A szakmai zsűri döntése alapján mindkét kategóriában tíz-tíz induló részesül díjban. 
  • Kategóriánként 3-3 fődíjat osztunk ki, melyek díjazása egyenként 150.000 forint értékű kertészeti utalvány.
  • Kategóriánként 7-7 tematikus díjat ítélünk oda, melyek díjazása egyenként 100.000 forint értékű kertészeti utalvány.
A bírálat során keressük kategóriánként a legszebb kertépítészeti kompozíciót, a legszínesebb növénykavalkádot, a legkreatívabb egyedi megoldásokat, a legkorszerűbb fenntartható növényalkalmazást, a legínycsiklandozóbb (ehető növények, zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények) előkertet.** 
 A legjobbnak ítélt alkotásokból mindkét kategóriában 3-3 közönségdíj is kiosztásra kerül kategóriánként, a zsűri által kiválasztott legfeljebb 50-50, közönségszavazásra bocsátott pályázat közül, melyek díjazása egyenként 100.000 forint értékű kertészeti utalvány.
 
Egyéb díjak díjkategóriáktól, és a beérkezett pályázatok mennyiségétől függően:
  • szaktanácsadás neves díszkertészektől, a VMO szakmai grémiumának tagjaitól;  o magyar formatervező által készített tematikus plakett, szobor, emléktárgy, illetve nívós porcelán dísztárgy (Zsolnay, Herendi, vagy Hollóházi kaspó, váza stb.);
  • belépőjegyek különböző turisztikai attrakciókba ***
 
A zsűri tagjai: 
  • Borbás Marcsi – a Virágos Magyarország verseny fővédnöke
  • Bálint Gyuri bácsi – a Virágos Magyarország verseny szervezőbizottságának örökös tagja, Magyarország kertésze, kertészmérnök 
  • Orlóci László – a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke, a Füvészkert igazgatója, kertészmérnök
  • Laczkó Mária – Hévíz Főkertésze, városüzemeltetési igazgató, kertészmérnök
  • Szabó József – a Főkert korábbi igazgatója, kertészmérnök
  • Báthoryné dr. Nagy Ildikó Réka – a Virágos Magyarország verseny nemzeti koordinátora, tájépítész mérnök, tanszékvezető
 
Az előbírálatot a Virágos Magyarország verseny szakmai vezetői végzik.
 
Pályázati időszak: 2020. május 15.-2020. július 1.
Bírálati szakasz: 2020. július 2-13. 
Közönségszavazás: 2020. július 13-26.
Eredményhirdetés: 2020 augusztusában
 
* Az előkert a ház és az utca között lévő kertrész, a legdíszesebb, a települések turisztikai vonzerejét növelő része a kertnek.
** A Szervező fenntartja a jogát, hogy amennyiben nem érkezik a bírálati szempontoknak megfelelő pályamű, az egyes tematikus alkategóriákban ne osszon ki díjat, illetve új alkategóriákat alakítson ki!
*** A díjak változásának jogát fenntartjuk!
 
 




További hírek

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Ebzárlat és legeltetési tilalom

Megtekintés
Testületi ülés élő közvetítés

Testületi ülés élő közvetítés

Megtekintés
PÁLYÁZATI KIÍRÁS

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Megtekintés
Pályázati felhívás Berettyóújfalu 7/2 hrsz.-ú ingatlan hasznosítására

Pályázati felhívás Berettyóújfalu 7/2 hrsz.-ú ingatlan hasznosítására

Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Android applikáció

iOS applikáció

Közvilágítás hibabejelentés

Közvilágítás hibabejelentés

https://kozvilhiba.hu/hibabejelentes
Telefonon: +36 80 204 270

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Berettyókártya

Bihari Hírlap


Bihari hírlap

Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv@berettyoujfalu.hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00

Berettyóújfalu Önkormányzat