Vissza a hírekhez

Öt nemzet táncai a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaestjén

Öt nemzet táncai a IV. Berettyó Nemzetközi Néptáncfesztivál gálaestjén

2019-08-30 10:07

Az előző években már három kontinensről, több mint egy tucat nemzet vett részt a fesztiválon, 2019-ben pedig Horvátország, Észak-Ciprus, Ukrajna, Tajvan és Olaszország képviselteti magát. A főszervező egyesület mellett Berettyóújfalu Város Önkormányzata valamint a Berettyó Kulturális Központ is társszervezői a fesztiválnak. A táncosok augusztus 17-én érkeztek városunkba és 18-án este teltház előtt, nagyszabású gálaesten mutatkoztak be a Kabos Endre Városi Sportcsarnokban. A gálaesten elsőként a Bajnóca Néptánc Egyesület tagjai ropták a táncot. A gálaest az UdrugaZdencina 1562 horvátországi egyesület fellépésével folytatódott. Az egyesületet 2011-ben hozták létre a népi örökség és a gazdag népviseletek megőrzésének céljából. A táncosok fesztiválokon, rendezvényeken rendszeresen bemutatják kultúrájukat, jártak már Olaszországban, Montenegróban és Portugáliában is. A gálán KlincaSela település hagyományaival ismertették meg a közönséget. Az Észak-ciprusiDegirmelik Kulturális és Művészeti Egyesülettel képviseltette magát. Az egyesületet 1985-ben alapították. Céljuk, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a néptánchagyományok megőrzésére és továbbadására. Így vallanak önmagukról: "A folklór a kultúránk bemutatásának egyik módja, amely életmódunk minden részletét tükrözi". A csoport számos nemzetközi fesztiválon vett már részt. Az Ukrajnából érkező Kyiv-Polit néptánc csoport egy 2017-ben újraalakult táncegyüttes,melynek tagjait az ukrán népzene és néptánc szeretete hozta össze. Ukrán hagyományon alapuló néptáncot, valamint jellegzetes helyi népviseleteket mutattak be a rendezvényen. A Kyiv-Polit repertoárja egyébként több mint 25 táncból áll. Különböző fesztiválokon Litvániában, Grúziában, Törökországban, Izraelben, az Amerikai Egyesült Államokban és Lettországban is jártak már.  Az estet  a 2006-ban alapított tajvani ifjúsági együttes előadása koronázta meg. A fiatalok a tajvani folklór hagyományokat vittek színpadra. Az együttes rengeteg tajvani versenyeredménnyel büszkélkedhet. A csapat sok európai és amerikai folklórfesztiválon megfordult már. Az együttes a klasszikus kínai és tajvani népi táncok mellett szívesen készít folklór-ihletéstű modem koreográfiákat is. A gála végén a csoportok előadásait vastapssal jutalmazta a közönség.      
További hírek

A Három aranygyűrű a Bajnóca Néptánc Egyesület előadásában
A Három aranygyűrű a Bajnóca Néptánc Egyesület előadásában
Megtekintés
10 éves a Bajnóca Néptánc Egyesület
10 éves a Bajnóca Néptánc Egyesület
Megtekintés
Év végéig érvényesek a Berettyó Kártyák
Év végéig érvényesek a Berettyó Kártyák
Megtekintés
Az ifjúsági fúvószenekar karácsonyi koncertje
Az ifjúsági fúvószenekar karácsonyi koncertje
Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron szeptember 14-től a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Bihari Hírlap
Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv(kukac)berettyoujfalu(pont)hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424
Régi weboldal: archiv.berettyoujfalu.hu

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00