Vissza a hírekhez

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. III. negyed éves publikációja az egészségmegőrzéssel kapcsolatban

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. III. negyed éves publikációja az egészségmegőrzéssel kapcsolatban

2019-10-16 14:13

Allergia

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek  egészséges (=nem allergiás) egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből.
Az allergiás tüneteket okozó anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek például  virágok pollenjei, állati szőrök, atka, penész-spórák, különböző állatok mérgei, mikroorganizmusok, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek, fémek stb.
Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. A szezonális allergiát sokszor szénanáthának is szokták nevezni.

 

Az allergiás betegség kialakulásának folyamata nem ismert pontosan. Néhány körülményről azonban bebizonyították, hogy szerepet játszhat az allergia kialakulásában:

 • genetikai hajlam
 • dohányzás a családban
 • háziállatok tartása a lakásban
 • a lakókörnyezet és a munkahelyi környezet bizonyos jellemzői (levegőszennyezettség, urbanizáció, párás, zárt helyiségek) stb.

 

Ezen tényezők jelenléte megsokszorozhatja az allergia kialakulásának valószínűségét.

 

 

A kellemetlen allergia tünetei leggyakrabban az alábbi helyeken jelennek meg:

 • alsó és felső légutak
 • szem
 • bőr
 • gyomor-bél rendszer

 

Az allergia tünetei többfélék is lehetnek, attól függően, hogy mi okozza azt.
Például:

 • tüsszögés
 • vizes-nyákos orrfolyás
 • orrdugulás
 • orrviszketés
 • szemviszketés
 • a szem égő érzése
 • szemkönnyezés
 • torokviszketés
 • fáradtság
 • csalánkiütés
 • ekcéma

 

Nem szükségszerű, hogy az allergia tünetei kizárólag azon a helyen jelentkezzenek, ahol a szervezet találkozik az allergénnel (szem-, száj- vagy orrnyálkahártya, bőr, emésztőrendszer). A tünetek megjelenésének helye változik attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció.

 • Azok az allergének, amelyek a levegőben szállnak (mint például a pollen vagy a gomba spórák) a légutak és a szem nyálkahártyájának a gyulladását okozzák (szénanátha tünetek). Amennyiben az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat, ilyenkor kialakulhat nehézlégzés, köhögés, sípolás.
 • Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül, a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés.
 • A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy a csalánkiütés bőrpírrel, duzzadással járnak.

 

Mit tehetünk az allergia ellen?

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy allergiásak vagyunk valamely növény pollenjére, mindenképpen érdemes allergológushoz fordulni. A fellépő tünetek enyhítésére számos gyógykészítmény elérhető a patikákban, köztük vény nélkül és receptre kaphatóak is, a leginkább megfelelő szer kiválasztásához ugyanakkor javasolt szakember segítségét kérni. Ugyancsak hasznos lehet az átlagosnál gyakrabban végzett kéz- és hajmosás, illetve az ágyneműk és ruházatunk tisztítása. A szellőztetést pedig időzítsük inkább az éjszakai, hajnali órákra, mivel ilyenkor a legalacsonyabb a levegő pollenkoncentrációja. Egyes pollenek kapcsán könnyen léphetnek fel keresztreakciók élelmiszerekkel, így érdemes erről is orvostól tájékozódni.

 

Felső légúti fertőzés

 

A felső légutak gyulladásos betegségei általában fertőzéses eredetűek, melyeket leggyakrabban vírusok, esetenként baktériumok okoznak. A felső légúti betegségek általában hirtelen kezdődnek, rossz közérzettel. A kezdeti tüneteket láz is kísérheti. Az egyszerű nátha esetében jellemző a bő vizes orrfolyás. Hangsúlyozni kell, hogy mivel a felső légúti betegségek körülbelül 70 százalékáért a már említett vírusok a felelősek, ezért felesleges, sőt káros antibiotikum-kezelést alkalmazni. Antibiotikummal a baktériumok pusztíthatók el, így használatuk a bakteriális felülfertőződés kezelésében jön csak számításba. Az enyhe megbetegedések esetén a tünetek általában néhány nap alatt javulnak. Amennyiben a beteg állapota nem javul, vagy tüszős mandulagyulladásra, középfül-, vagy arcüreggyulladásra utaló tüneteket észlelünk, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz. Az otthoni kezelés feladata a tünetek enyhítése.

 

Típusok, melyik mit érint?

Rhinitis, szénanátha – az orrnyálkahártyájának gyulladása

Szinuszitisz – a melléküregek gyulladása (arcüreg, orrmelléküregek)

Nazofaringitisz – leginkább ez felel meg a közönséges megfázásnak, az orr, garat, nyelvcsap és mandulák gyulladása

Faringitisz – lényegében torokgyulladás, a garat és környékének gyulladása

Epiglottitisz – a gégefedő és azt övező részek gyulladása

Laringitisz – gégegyulladás

Laringo-tracheitisz – a gége és a légcső gyulladása

Tracheitisz – a légcső gyulladása

Hogyan különíthető el az allergia, a felső légúti fertőzés és az influenza?

 

 

Megelőzése

A betegség fő szezonja az őszi-téli, kora tavaszi időszak. Ilyenkor az időjárás kedvez a kórokozók szaporodásának. Ebben az időszakban lehetőleg fogyasszunk vitaminban gazdag gyümölcsféléket, citrusféléket, kerüljük a zárt, zsúfolt tereket. Fontos, hogy a hűvös idő ellenére is rendszeresen mozogjunk a szabad levegőn. Napi néhány perces séta, sportosabbaknak a futás, nem csak a közérzetnek tesz jót, hanem véd a megfázástól is.

Az Országos Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. III. negyed éves publikációja az egészségmegőrzéssel kapcsolatban
További hírek

KÖZMEGHALLGATÁS
KÖZMEGHALLGATÁS
Megtekintés
Pályázat házi gyermekorvosi praxis betöltésére
Pályázat házi gyermekorvosi praxis betöltésére
Megtekintés
Muraközi István újra Berettyóújfalu polgármestere
Muraközi István újra Berettyóújfalu polgármestere
Megtekintés
Átadták az Express Hűtéstechnikai Szerviz Kft. új telephelyét
Átadták az Express Hűtéstechnikai Szerviz Kft. új telephelyét
Megtekintés

Berettyóújfalu applikáció

Töltse le ingyenes mobilappunkat és értesüljön időben mindenről! Megtalálható minden olyan információ, ami elsősorban a helyi lakosoknak szól és ezeket mind egy kattintással el tudja érni telefonon, vagy tud útvonalat tervezni az applikációval.

Berettyó Kártya

Berettyóújfalu Város Képviselőtestülete a 2017/28 (II.23) számú határozatában kezdeményezte egy új településkártya beindítását. A rendelet értelmében minden állandó berettyóújfalui lakcímmel rendelkező 18. életévét betöltött személy alanyi jogon kapja meg ezt a kártyát, de bárki számára megvásárolható 2.000 Ft +ÁFA (2.540 Ft) áron szeptember 14-től a rendezvényházban (Szent István tér 11.)

Bihari Hírlap
Tilos a biharihirlap.hu bármely fotójának, írott anyagának, vagy részletének a szerző illetve a kiadó írásbeli engedélye nélküli újraközlése.

4100 Berettyóújfalu
Dózsa Gy. u. 17-19.
polghiv(kukac)berettyoujfalu(pont)hu
Telefon: +36-54-505-450
Fax: +36-54-505-414, +36-54-505-424
Régi weboldal: archiv.berettyoujfalu.hu

Félfogadás:
Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 13.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00